Miksi sinä suosit suomalaista?
3199
suosii suomalaista, koska...
 • Maistuu paremmalta
 • Puhtaampaa ja turvallisempaa
 • Luo työpaikkoja ja ylläpitää hyvinvointia Suomessa
 • Lähiruokaa
 • Haluan tukea suomalaista tuotantoa
 • Vastuullisesti tuotettua ruokaa
 • Maut ovat tuttuja ja hyväksi havaittuja
 • Suomalainen tuotanto on eettisesti vahvalla pohjalla
 • Suomalainen ruoka on tuotettu ympäristöä kunnioittaen
Osallistu kertomalla mielipiteesi.
Osallistu
 • Etusivu
 • Faktaa
 • Usein kysyttyä

 • Usein kysyttyä


  Miksi ETL on käynnistänyt Maista Suomi -tempauksen?

  Haluamme muistuttaa suomalaisia kuluttajia, miten tärkeää on valita ruokakaupassa tai ravintoloissa kotimaassa valmistettuja ruokia ja juomia. Haluamme kannustaa suomalaisia ostamaan useammin suomalaista, sillä siten meillä on työtä Suomessa myös tulevaisuudessa – niin pienissä kuin suurissakin elintarviketeollisuuden yrityksissä – ja ruoka-alalla laajemminkin. Se puolestaan takaa, että tarjolla on varta vasten suomalaisille lähellä kehitettyjä ja valmistettuja makuja, perinneherkuista puhumattakaan. Jos jokainen meistä ostaa kuukausittain yhdellä lisäeurolla suomalaisia ruoka- ja juomatuotteita, vuodeksi syntyy 1 500 uutta työpaikkaa. Se on hyvä perustelu myös tälle tempaukselle! 

  Mitä Suomessa tapahtuisi, jos kotimaista elintarviketeollisuutta ei olisi?

  Jos elintarviketeollisuutta ei olisi, moni suomalainen suosikkibrändi tai perinneherkku kuten ruisleipä tai riisipiirakka katoaisi kauppojemme hyllyiltä. Olisi opittava syömään ulkomaisia vaihtoehtoja. Meillä ei myöskään olisi nykyisessä mittakaavassa ruokien ja juomien raaka-aineita tuottavaa maataloutta. Monet ruoka-alaan linkittyvät elinkeinot menettäisivät toimintaedellytyksensä ja valtava määrä työpaikkoja katoaisi, mikä olisi takaisku koko Suomen hyvinvoinnille. Suomalainen elintarviketeollisuus varmistaa osaltaan, että Suomessa on elinvoimaisia maatiloja ja että huoltovarmuus turvataan kaikissa tilanteissa.

  Miksi osa kotimaisten yritysten tuotteista valmistetaan ulkomailla?

  Yritykset kaikilla toimialoilla joutuvat miettimään, missä tuote kannattaa valmistaa eli missä toiminnan olosuhteet ovat sellaiset, että tuotanto on järkevää ja kannattavaa. Ulkomainen valmistus voi olla yrityksen kannalta perusteltu ratkaisu esimerkiksi silloin, jos tuote kiinnostaa suomalaisia kuluttajia mutta kysyntä on suhteellisen pientä. Voi myös olla, että valmistuksessa tarvittavat laitteet ja osaaminen puuttuvat tai investointi olisi liian suuri kysyntään nähden. Yrityksen tuotevalikoimaa sopivasti täydentävä ulkomainen tuote voi myös parantaa yrityksen mahdollisuuksia pärjätä kovassa kilpailussa elintarvikemarkkinoilla. On Suomen eduksi, että yritykset toimivat myös ulkomailla. Kotimaassa kehitetty tuote saattaa päästä siten todennäköisemmin vientimarkkinoille.

  Miksi suomalaiset yritykset käyttävät tuotteissaan ulkomaisia raaka-aineita?

  Suomessa ei kasva kaikkia ruokien ja juomien valmistuksessa tarvittavia raaka-aineita. Hyviä esimerkkejä ovat riisi, kaakao, kahvi sekä monet mausteet. Lisäksi joidenkin ruuanvalmistuksen raaka-aineiden saatavuus Suomesta on liian pientä, minkä vuoksi raaka-aineita joudutaan tuomaan ulkomailta. Esimerkiksi rukiin viljelyn lisäämiseksi on tehty paljon töitä, mutta silti rukiin tarve on suurempaa kuin mitä Suomesta on saatavilla. Myös säätila vaikuttaa viljelyyn. Sato voi jäädä pieneksi ja laatuodotukset jäädä joskus täyttymättä. Siksi yrityksellä on oltava useita hankintakanavia, myös ulkomaisia.

  Suomalaista tuotetta ei erota helposti kaupassa – miksi?

  Suomessa valmistettuja elintarvikkeita on tarjolla runsain määrin kaikissa ruokakaupoissa. Varmistuaksesi kotimaisuudesta tutustu pakkausmerkintöihin. Tarkista, että tuotteen valmistusmaa on Suomi tai tuotantolaitos on Suomessa. Useimmissa ruoka- ja juomapakkauksissa tieto valmistusmaasta on hyvin esillä. Lisätietoja voi aina kysyä tuotteen valmistajalta tai myymälän henkilökunnalta.

  Kotimaisuudesta kertovat merkit helpottavat valintaasi. Niitä ovat Hyvää Suomesta -merkki, Avainlippu, Puhtaasti kotimainen -sirkkalehtilippu sekä Suomen lipun kuva pakkauksessa Jos pakkausmerkintä ei mielestäsi kerro riittävän selkeästi tuotteesta, kannattaa olla yhteydessä tuotteen valmistajaan. Vain siten yritykset voivat vastata toiveisiin tai kertoa, miksi jokin asia tehdään jollakin tietyllä tavalla.

  Eikö suomalaisen suosiminen ole turhaa protektionismia, joka on vain kehitystä vastaan?

  Kun valitset kotimaisen elintarvikkeen, saat maun ja laadun lisäksi paljon muuta, mitä tuontielintarvike ei voi tarjota. Saat suomalaiseen makuun ja suomalaisille tuttuihin sesonkeihin kehitettyjä ruokia, juomia ja makeita herkkuja, jotka on valmistettu suomalaisten osaajien käsissä huipputeknologiaa hyödyntäen. Tuotteiden laadun ja turvallisuuden takaavat tarkat laatujärjestelmät, luotettava omavalvonta sekä kyky reagoida nopeasti poikkeamiin. Valitsemalla kotimaisia elintarvikkeita varmistat, että kehitys Suomessa kulkee hyvään suuntaan ja että meillä on elinvoimainen maaseutu sekä tulevaisuudessakin runsaasti ihmisiä työllistävä elintarviketeollisuus.

  Kaikki Suomessa valmistettu ruoka tehdään lähellä ja sillä on laaja merkitys alueiden talouteen. Ruokaketju työllistää maataloudesta jalostukseen, kauppaan ja ruokapalveluihin yhteensä peräti 340 000 henkeä. Se on 13 prosenttia työllisestä työvoimasta. Suomalaisten kannattaa vaalia omaa ruuantuotantoaan ja omia työpaikkojaan. Niin toimitaan muissakin maissa.

  Miksi pitää olla suomalaista alkutuotantoa, kun se tehdään pitkälti EU-tukivaroin? Olisiko kannattavampaa viljellä suotuisammassa ilmastossa?

  On totta, että Suomen pohjoiset viljelyolot ovat vaativammat kuin esimerkiksi Etelä-Euroopassa. Kuitenkin nimenomaan pohjoisten olojen vuoksi meillä kasvaa erityisiä viljalajeja ja esimerkiksi marjat saavat kesäpäivän valoisuudesta erityisiä aromeja. Kotimainen maatalous on edellytys sille, että Suomessa voi olla paljon monenkokoisia elintarviketeollisuuden yrityksiä. Toisaalta ilman elintarviketeollisuutta meillä ei olisi maataloutta nykylaajuudessaan. Kun ruoka kasvaa ja jalostetaan omassa maassa, syntyy suuri määrä työpaikkoja ja yhteiskunnalle tärkeää hyvinvointia. Tärkeä tekijä on myös Suomen huoltovarmuus eli että elintarvikkeita on saatavilla omasta takaa myös poikkeusoloissa, jos elintarvikkeiden tuonti estyisi syystä tai toisesta.