Miksi sinä suosit suomalaista?
3199
suosii suomalaista, koska...
 • Maistuu paremmalta
 • Puhtaampaa ja turvallisempaa
 • Luo työpaikkoja ja ylläpitää hyvinvointia Suomessa
 • Lähiruokaa
 • Haluan tukea suomalaista tuotantoa
 • Vastuullisesti tuotettua ruokaa
 • Maut ovat tuttuja ja hyväksi havaittuja
 • Suomalainen tuotanto on eettisesti vahvalla pohjalla
 • Suomalainen ruoka on tuotettu ympäristöä kunnioittaen
Osallistu kertomalla mielipiteesi.
Osallistu
 • Etusivu
 • Blogit ja artikkelit

 • Valitsemalla kotimaista äänestät omavaraisuuden puolesta


  Ruuan riittävyys poikkeusoloissa ja omavaraisuus nousivat tänä kesänä ajankohtaisiksi keskusteluteemoiksi.

  Omavaraisuus ja ruokaturva ovat monella tapaa ymmärrettäviä käsitteitä. Siitä huolimatta tehtävässäni valmiuspäällikkönä huoltovarmuusorganisaation elintarviketeollisuuspoolissa olen joutunut laajentamaan näkemystäni kummastakin aiheesta.

  Olen päässyt mukaan monenlaiseen yhteistyöhön, muun muassa harjoituksiin, koulutuksiin, selvityksiin ja seminaareihin, joilla pyritään vahvistamaan elintarvikealan toimijoiden varautumista häiriötilanteisiin.

  Tärkeimpänä tehtävänä on yhteistyön kehittäminen, sillä omavaraisuutta ja ruokaturvaa ei voi saavuttaa yksin. Tarvitsemme tuotantopanoksia, energiaa, toimivaa markkinataloutta ja ennen kaikkea yhteistyötä. Täysin kotimaista elintarviketuotantoa ei ole.

  Kannustan kuitenkin jokaista syömään kotimaista ruokaa, jotta meillä olisi mahdollisuus selvitä äärimmäisistäkin katastrofeista!

  Kun säilytämme Suomessa monipuolisen alkutuotannon, ruokaa ja juomaa jalostavat tuotantolaitokset sekä ennen kaikkea osaamisemme ruuan tuotannossa ja jakelussa, olemme kiistatta paremmassa asemassa ruokaturvan suhteen kuin monet muut.

  Vienti parantaa tilannettamme entisestään, sillä maahamme jäisi erityisen epätodennäköisessä, mutta kohtalokkaassa eristystilanteessa enemmän syötävää.

  Elintarvikkeita ei myöskään voi tuottaa ilman vettä ja energiaa. Suomi on vesivaroiltaan yksi maailman rikkaimmista maista, ja meillä on myös mahdollisuuksia ja tahtoa huolehtia vesivaroistamme.

  Maapallon kantokyvylle on parempi, että vesijalanjälki jätetään Suomeen kuin vaikkapa Etelä-Amerikkaan. Sen vuoksi tarvitaan yhteistyötä kotimaisen lihantuotannon ja kasvivalkuaisen omavaraisuuden lisäämiseen.

  Tuotantoa kasvattamalla pystytään myös saavuttaa suuremmat volyymit energiaomavaraisuuden kehittämiseen. Investoinneista tulee kannattavampia ja kiertotalous mahdollistaa uusia ympäristöystävällisempiä ratkaisuja, joille löytyy myös vientimarkkinoita.

  Meitä suomalaisia voi hyvällä syyllä kutsua ruokaturvan ja omavaraisuuden hyväosaisiksi. Valtaosa kansastamme antaa tukensa ruuan tuotannon ylläpitämiselle Suomessa.

  Jokainen voi kantaa kortensa kekoon valitsemalla kotimaisen tuotteen. Se on kiitollisuuden ele kotimaisille tuottajille, mutta myös muistutus siitä, ettei samanlaista valinnan mahdollisuutta ole kaikkialla maailmassa.

  Aili Kähkönen
  valmiuspäällikkö
  Elintarviketeollisuusliitto ry

  Kirjoitus on julkaistu myös Elintarviketeollisuusliiton blogeissa.

  Tagit: elintarviketeollisuus, huoltovarmuus


  Kommentoi
  Kaikki kentät ovat pakollisia täyttää.

  Kiitos kommentistasi!